A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

2019. november 25. - napfenyiroda

Így fejleszti Szeged a távfűtés rendszerét

Miért mondják a szakemberek a legkorszerűbb fűtési módnak a távfűtést?
A választ mindenkinek akár saját otthona is megadja: ahogy a távfűtés a meleget egyazon helyen előállítva sok-sok helyre eljuttatja, az ugyanaz, mint sokak otthonában: a központi gázkazán hatékonyabb a szobánként működő parapetes konvektoroknál. 
De ami ennél is fontosabb, kevesebbet füstöl!

távfűtés Szeged
Fűtőmő a szegedi Vág utcában. Fotó: László Zoltán

Erről, és az idén induló távfűtési projektről beszélgettem egy nemrég olvasott cikk apropóján Kóbor Balázzsal, a Szetáv ügyvezetőjével, aki segített az 5 éves fejlesztési projekt hátterét megérteni, hogy mi és miért fog történni.

Előzmények: távfűtés, Szeged

távfűtés Szeged
Különálló fűtési áramkörök Szegeden. Fotó: László Zoltán

Az 1980-as éves elején befejeződött építkezésekkel Szeged észak-keleti részén egy egybefüggő lakótelep létesült mintegy 28.000 panellakással. Ez az ingatlanállomány ma is szinte a lakosság fele számára nyújt lakhatási megoldást. A jelenleg 150 főt foglalkoztató Szegedi Távfűtő Kft. 21 egymástól függetlenül működő fűtési áramkörrel látja el fűtéssel és használati melegvízzel a lakók igényeit. Furcsa, de tényleg áramkörnek nevezik.

Manapság a Szetáv az első számú felelőse Szeged légszennyezettségének, ugyanis évente 30-32 millió m3 gázt éget el, ezzel 50.000 tonna CO2 is a levegőbe kerül. Hogy ez mindannyiunk számára megfogható legyen, ez azzal egyenlő, mintha évente 2,5 km2-nyi, azaz a teljes belváros vagy Tarján városrész területével egyenlő erdő égne el.

Miért lehetséges Szeged városában a távfűtés fejlesztése?

Egyrészt Szeged Európa-szerte is különleges helyzetben van. Nem pusztán a kitűnő geotermikus adottságai miatt, hanem a 70-es évek óta kiépített, egybefüggő hőpiacamiatt is. Hiába lenne ugyanis a környék fűtési energiahordozóban gazdag, ha nem lenne annyi lakás távfűtésre kötve, vagy ha kisebb lakótelepek egymástól távolabbra esnének.
Másrészt Szeged és környékének talaja – a régóta tartó földgáz-kitermelés miatt – erősen megkutatott terület, több száz fúrási pont létezik. Pontosan lehet tehát tudni, hogy mi van alattunk.
Az 1700-2000 m mélységben elhelyezkedő felső-pannonhomok rétegben kellően meleg, 90-100 Celsius-fokos víz áll rendelkezésre, amiből energia nyerhető távfűtési és egyéb célokra egyaránt.

Pontosan miből áll az 5 éves projekt?

9 geotermikus rendszer fog épülni, összesen 27 fúrással. 1-1 rendszer 3 kutat fog jelenteni: egy kút kitermelésre, a másik kettő – kellő távolságban elhelyezve – szolgál a visszasajtolásra.
A visszasajtoló kútpárok nélkül ugyan a beruházás fele annyi költséggel járna, de éppen ettől nevezhető ez a rendszer megújulóenergia-rendszernek, hiszen visszapréselés nélkül legfeljebb alternatív energiáról beszélhetnénk.
Szentes környékén 1954 óta működnek geotermikus kutak, de nem alkalmaznak visszapréselést. A víz tározóba, mesterséges tóba kerül.
A szegedi, városi környezet nem alkalmas ilyen hűtőtavak létesítésére, de környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével nincs ilyen szándék a projekt során. Ennek a víznek ugyanis a kémiai összetétele miatt ugyanis „semmi keresnivalója nincs a felszíni, természetes vízfolyásokban”, amely végül a Tiszába kerülne. Ráadásul Szegeden jóval nagyobb vízmennyiség termeléséről van szó, másrészt lakott területen létesítik a kutakat.

Milyen eredmény várható?

Fűtőmő a szegedi Vág utcában. Fotó: László Zoltán

Óvatos becslések szerint 5 év alatt 40, optimista előrejelzés szerint akár 60%-kal lesz kevesebb a Szetáv károsanyag-kibocsátása, sokkal tisztább lesz tehát Szeged levegője.
Mivel befektető finanszírozza a beruházást, az ő profitja is meg kell hogy jelenjen, de még így is olcsóbban adja majd az energiát. Várhatóan 10-15%-kal kevesebb lesz a Szetáv gázszámlája.
A ma működő 21 fűtési kör közül néhány egymáshoz közel esőt összevonni tervez a Szetáv, ezzel is racionalizálva a működtetést. Tekintettel arra, hogy a Szetáv költségszerkezetének 70%-át a gázvásárlás adja, a kiadások legnagyobb részéből tud lefaragni. A megtakarítás a réges régen elavult infrastruktúra fejlesztésére lesz fordítható, többek között a városszerte fekvő 200 km csővezeték modernizálására is.

Jövőbeni kilátások

A 9 új geotermikus rendszerből a távhő-szolgáltatásban használható mellett további energia is nyerhető, amely máshol, iskolákban, óvodákban hasznosítható. Erre kiváló példa az Etelka soron, Felsővárosban épülő fedett uszoda is.
Analógiák alapján előre jelezhető az új rendszerek időbeni kapacitása: ahogy a Szentes környékén létesített geotermikus kutak 1954 óta működnek, vagy elég csak a századforduló környékén fúrt szegedi Anna-kútra gondolnunk, évtizedekre előre biztosított lehet a távhő részben geotermikus, megújuló energia előállításáből származó, és a számottevően kevesebb károsanyag kibocsátás.
Átgondolt településfejlesztéssel akár az újonnan épülő ingatlanrendszerek is épülhetnek a gazdaságos fűtési lehetőségre.

5+1 tanács a jó főbérlőhöz

Albérletet keresőkkel sűrűn találkozva azt tapasztalom, hogy leginkább a lakásra vonatkoznak a kérdések, érthető módon a legtöbben a rezsi felől érdeklődnek. Szinte mindenki megfeledkezik, vagy legalábbis nagyon ritkán vesz figyelembe egy pedig nagyon is releváns, az egész bérleti időszakot végigkísérő szempontot, magát a tulajdonost.

 

Egy barátom egy régi tanárát idézte a minap:

Csak azzal köss írásban is szerződést, akivel az szóban is elég lenne!

 

Milyen szempontok fontosak?

 

1 ) Köss szerződést

Lehet ideális egy kiadó lakás, mert például olcsóbb a többinél, ha a tulaj nem akar veled bérleti szerződést kötni. Kerüld el messzire az ilyen ajánlatot, hiszen biztosan nem lesznek védve a bérlői érdekeid! Természetesen éppúgy fontosak a bérlő érdekei is ebben az együttműködésben, mint a bérbeadó elvárásai. Az én gyakorlatomban sosem fordul elő, hogy ne készítenénk írásos bérleti szerződést, emiatt is csodálkozom mindig, ha elhangzik a kérdés, hogy lesz-e szerződés? Semmiképp sem javaslom, hogy belemenj ilyen helyzetbe, még ismerősök között is egyértelműbb a felállás!

A legbiztosabb helyzet, amikor a tulaj előre bemutatja neked a bérleti szerződés előzetes példányát, így egyértelmű a szerződéskötési szándék, és előre tudhatók a pontos feltételek, határidők, összegek, lehetőségek és kötelezettségek.

 

2) Rezsizóraállás alapján

Ugye mennyire hasznos, ha a havi költségvetésed a lehető legpontosabb előrejelzés szerint tud alakulni? És mennyire fontos az is, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe a tulajdonos becslésére hagyatkozva? Ha megtakarításra is törekszel ez a szempont talán a legfontosabb.

Feltételezve, hogy egyedi mérőórás lakásba költözöl, arra számíthatsz, hogy mivel a villany- és vízfogyasztásod nagyságrendileg nem változik, annak költsége is a korábbi szinten lesz. Egyedül a fűtésszámla függ az ingatlan jellemzőitől, azt különösen fontos lehetőleg előre tudni.

 

3) Kérj rezsitáblázatot

Egy felkészült, avagy régi motoros főbérlő mindig pontosan elszámolt a lakásban a havi óraállások szerint, ismeri az üzemeltetés pontos adatait. Hónapról hónapra meg tudja neked mutatni, hogy mikor mennyi volt a fűtésszámla, mekkora volt a fogyasztás. Az előző időszak táblázata minden kérdésünkre választ adhat, kiegészítve persze a lakók számával, hogy család vagy egyetlen személy havi kiadásait látjuk.

Ha mégsem kapsz ilyen táblázatot, érdemes magadnak készítened, ha másért nem, a pontos elszámolás érdekében. De tényleg életszerű, hogy kapsz, hiszen elemi érdeke ez a tulajnak, hiszen így folyamatosan nagyobb eséllyel tudja kiadni az ingatlant.

 

4) Diktálj te

Szintén fontos lesz menet közben az óraállások diktálásánakmódja. Szerintem akkor jársz a legjobban, ha elkéred a diktálás lehetőségét. Egyszerűen, korszerű módon megoldható a szolgáltatók mobilalkalmazásain vagy internetes felületein keresztül, de a legfőbb kedvencem, hogy e-mailes figyelmeztetést is tudnak neked küldeni a mérőóra-beolvasás közelgő időintervallumáról, így lehetetlen, hogy elfelejtenéd, emellett a te érdekedben áll elsősorban, hogy a tényleges fogyasztásnak megfelelő összeget tudd fizetni. Az tehát a tennivalód, hogy előre megbszélitek a diktálás módját, ki fog, milyen módon gondoskodni az óraállások a szolgáltatókhoz való eljuttatásáról.

 

5) Adminisztrálj

Amikor egy lakó nem a saját ingatlanában lakik, szüksége lesz néhány „engedélyre” a tulajdonostól. Biztosan ilyen lesz a vezetékes tv-, és internet-szolgáltatás, de az sem kizárt, hogy a közműdíjakat a bérlő nevére állítja ki a szolgáltató. Szintén előfordul, hogy bérlőként szeretnél hivatalosan is ott tartózkodni, bejelentkezni, amelyhez szintén tulajdonosi hozzájárulás szükséges.

Mindenképp fontos tisztázni a fentiekkel kapcsolatos igényeket, hogy ne adódjon félreértés.

 

Amennyiben a fentiek gördülékenyen alakulnak, mindenképpen optimisták lehetünk, hiszen kétféle esettel állhatsz szemben: vagy nagyon alaposan felkészült a tulaj a bérletre, vagy szimplán rutinból, tapasztalt bérbeadóként pontosan tudja, hogy működik ez a műfaj, így nagy valószínűséggel „jó kezekben” leszünk.

Természetesen egyik eset sem kötelező a főbérlők számára, de ha mi előre így készülünk, jó pár nehézségnek előre kihúzhatjuk a méregfogát.

 

+1 Emberből vagy

Persze ne feledjük az ügy emberi részét, a személyes szimpátiát sem, ami szintén fontos mindkét fél részéről, hiszen az albérlet jócskán bizalmi kérdés is. A tulajdonosok is bizalmi alapon döntenek. Gyakran elképzelnek maguknak ideális bérlőjelöltet, legyen az például egy szemüveges, német diák.

Ha te magad nem is vagy az, a fentiek segtségével majd az sem lesz baj!

 

Lakáseladás vagy kiadás?

A minap ismét egy nagyszerű feladványt kaptam. Egy közelmúlbeli esettel ez már a második eset, amikor egy lakásvásárló ügyfelem az adásvétel után röviddel újra felkeresett. Az ingatlan értékesítése vagy bérbeadása közötti döntés miatt kérdezett, hogy melyiket javasolnám a számára? Sokunk számára az ilyesfajta dilemma ugyan nem tartozik a naponta megválaszolandó kérdések közé, de mivel szinte mindenkit érintenek a folyamatosan változó lakáspiaci viszonyok, mégis tanulságokkal szolgálhat a probléma orvoslására tett kísérlet.
Adott tehát a nemrég megvásárolt ingatlan, egyben a megbeszélésünk helyszíne is. Furcsán is érzem magam, ahogy elkezdünk beszélgetni: erős festékszag van, azaz a nemrég elkészült felújítás nyomai még egyértelműek. Egyébként üres a lakás, leülni sem tudunk. A friss tulaj a tárgyra tér: mit javaslok neki, eladásra vagy bérbeadásra szánja el magát?
Egy megváltozott élethelyzetbe nagyon nehéz kívülről belehelyezkedni, de az objektív pro és kontra érvek segíthetnek. Jó áron jutott hozzá, felújította a lakást, de a szerzéshez képest az 1 éven belüli értékesítés mentén 15% adófizetéssel kell számolnia.
Mi szólhat az eladás mellett?
- most magasak az árak, aktív a piac
- további költség nélkül nagy hozamot realizálhat a vásárláshoz képest (nem kell berendezésre költenie a kiadáshoz)
- 2019. végéig 5% az újépítésú lakások ÁFA-ja, a későbbi helyzet még bizonytalan
- nincs kockázat a bérbeadással
Mi szólhat a bérbeadás mellett?
- a szegedi egyetemisták biztos piacot jelentenek
- jelenleg magasak a bérleti díjak
- folyamatos jövedelem (+ a lakás is megmarad)
- az eladáskor realizálható hozam már kevesebb, mint 2 év bérleti időtartamon belül elérhető

Mindez természetesen csak részben szolgál válasszal a számára, csupán objektív szempontok. Hátra vannak azok a szubjektív szempontok is, hogy rövid vagy hosszab távon tud tervezni, milyen szegedi kötődése van, mennyi időt tölt a vásrosban, nem is beszélve a már kialakult személyes kötődéséről, ami a szóban forgó lakáshoz fűzi. A beszélgetés végén a személyes véleményem felől is érdeklődött, de mivel az élethelyzetünk egyáltalán nem hasonlít egymáshoz, azzal nem akartam tovább fokozni a dilemmát!

Érdemes volt ezért Kanadáig utazni?

1. rész

Novemberben utaztam Kanadába, ​az ország nyugati partján, Vancouver környékén töltöttem 3 hónapot.
Az igen hosszú turistaút alatt számos olyan nem turistaélményben volt részem, ami​ rengeteg tanulsággal szolgált a számomr​a.​
Ősszességében 3 fontos dolgot érzek nagyon eltanulhatónak az ottani környezetből, de​ ezek közül​ legfontosabbnak az emberek számomra rendkívüli toleranciaszintjét éreztem.
Az alig 160 éves Vancouver és környéke számtalan nemzetiségű és bőrszínű ember lakóhelye. Egy meetup alkalmával lehetőségem adódott volna megszámolni a résztvevők származási országát, de egy idő után abbahagytam a számolást: minden földrész​ről​ és​ rengeteg országból érkeztek, a legtöbben egyébként Kínából. Elég volt persze az utcára kimenni, ez a jelenség azonnal szembetűnő arrafelé. 
Természetesen az ennyi országból származók szinte egyénenként különböző akcentusa abban mégis megegyezett, hogy angolul helyesen beszélni senkit nem hallani, mégis mindenki érti a másikat, és nem is néz furcsán a másikra, ha az igeidő hibát ejt​!
Egy ilyen környezetben nem csoda, hogy az idegenek, a bevándorlók befogadása nem is kérdés, hiszen mindenki bevándorló valamilyen szinten​. Olyan hely ez, ahol az emberek várják az idegeneket és köszöntik őket: Welcome to Canada. Emlékszik arra bármelyikünk,​ hogy egy ismeretlennek mikor mondta utoljára, hogy Isten hozott Magyarországon?
A kanadaiak toleranciáját gyönyörűen mutatta a mozgáskorlátozottakra irányuló türelmük is: minden buszra kényelmesen fel tudnak szállni, még ha annak az árán is, hogy a többiek várnak egy keveset. Ugyanígy közlekedhetnek a biciklisek is bármilyen járművön (a buszok elején van kerékpár-hordozó​)​, de nem rosszabbak a kismamák sem, akiknek a kedvéért a buszvezető az ülésből is kiszáll, hogy a hátsó ajtó liftjét irányítsa. 
Nem is tudom, folytassam a sort? A melegházasság megszokott, legális a marihuánahasználat...
Nagyon jó volt látni, hogy így is lehet: lehet tekinttettel lenni a másikra, lehet nem elsőre ítélni. És minden jel arra mutat, hogy így érdemes: a legutóbbi hír szerint Vancouver az 5. legélhetőbb hely a világon. Nyilván más ott élni, de 3 hónap is elég volt kicsit bepillantani, és kicsit érezni, hogy az ott élők miért szeretik annyira.
Valóban szerethető, és akár tanulni is lehet tőlük!

.. folytatása következik..

(A képen látható székelykaput - hálájuk jeléül - az 1956-ban Vancouverbe érkező soproni erdészek ajándékozták az egyetemnek.)

Kiadnám a lakásomat, de kinek?

Lassan 10 év közvetítői múlttal sokféle helyzettel találkoztam, számtalan megbízást kaptam lakás-kiadásmall.jpgsra.

Az interneten sok bérlő nem kíméli a főbérlőket, jócskán kapnak hideget-meleget! A legtöbb esetben arra panaszkodnak, hogy a tulajdonos durván visszaél a helyzetével, ő akarja a feltételeket diktálni. A piacot folyamatosan nyomon követve gyakran olvasok hőzöngő sorokat a keresőktől:

Nem adja ki, mert diák vagyok, nem adja ki, mert gyerekem van! Ha már én fizetek, nem azt csinálok amit akarok? És a kutyám miért baj..?

Mostanság csúcsra jár az albérletkeresés, ez az igazi szezon. Sokan elkezdik már júliusban, és nekik van igazuk, akkor még nagyobb is a kínálat. Augusztusra már kevesebb lakás marad, azok főként drágább vagy rosszabb ajánlatok.

Az alábbi bejegyzésben azt mutatom be, hogy mi lehet a tulajdonosok szempontja a bérlők kiválasztásánál, milyen kérdéseket érdemes végiggondolni és megkérdezni az érdeklődőktől. Ez érdekes lehet a keresőknek, hogy mire is készüljenek, és a kiadó lakást hirdetőknek, hogy kevesebb csalódás érje őket.

Ha nem diákokkal tárgyalunk: jöhetnek fiatal, dolgozó párok, egyedülállók, gyerekes családok, néha még idősebbek is. Érdemes tudnunk, hogy egy család pontosan miért is érdeklődik a kiadó lakásunk iránt, milyen élethelyzetben vannak? Hányan költöznek, mennyi idősek a gyerekek? Hol dolgoznak, mivel foglalkoznak? Hoznak-e kisállatot? Nem utolsó sorban: mennyi ideig terveznek itt lakni?

Diákok manapság kisebb csapatban is jönnek, ketten-hárman-négyen is összeköltöznek.

A diákok mennyi ideig terveznek itt lakni? Hányan is vannak? Nem baj, ha nincs egyedül, de kivel is fogok szerződést kötni? Mi lesz a nyárral: maradnak, hazamennek? Vigyázzanak a lakásra, mennyi buli lesz? Dohányzás?

Az a tapasztalatom, hogy még ha faggatózásnak is tűnik, a jó szándékú családok minden kérdésre kielégítő válaszokat szoktak adni, amennyire csak az adott helyzet engedi. A legtöbben határozott elképzeléssel teszik meg lépésüket a lakásbérléssel. Ennek egyszerű az oka: valóban ott fognak lakni!

Egyértelmű ugyan, de le kell szögezni: a főbérlő azért kínálja a kiadó lakást, mert nem lakja. A befektetésének valamilyen módú megtérülését várja, reálisan nézve persze hosszabb távon. Ő egyébként már a következő bérlőjére is, a lakás későbbi állapotára is gondol.

Ha mi lennénk a tulajdonos helyében, az egyik legfontosabb szempontunk a kiszámíthatóság volna. Ennek rendelnék alá a többi kérdést is. Amennyiben pedig velünk is kiszámítható főbérlőre lehet tekinteni, az előnyös lesz minden bérlő számára is.

Dönt az ügyfél ahogy csak akar!

A közelmúltban olyan cikk jelent meg az egyik legolvasottabb hazai internetes portálon, amely meglehetősen sötét képet festett az ingatlanközvetítők tevékenységéről. Erőszakosság, félrevezetés, etikátlanság; nagyjából ezekkel a szavakkal foglalható össze a cikk lényege, amelyeket a közvetítőkre alkalmaz. Semelyik szakmának nem szabad, hogy jellemzőik legyenek a fentiek, különösen nem egy olyan bizalmi jellegűnek, amelynek talán legfontosabb jelzője a megbízhatóság. Az írás számtalan olyan félmondatot tartalmazott, amelyeket nehéz válasz nélkül hagyni.

Számomra elsősorban a cikk célja nem világos! Naivan az a tippem, hogy a cikk egy sorozat első részre; de vajon melyik lesz a következő szakma, amelyet górcső alá tesz a szerző? Igazából nem is volna érdemes ilyen cikkre túl sok figyelmet fordítani, ha nem egy mértékadó helyen jelent volna meg!

Az első mondat, miszerint „még végzettség sem kell hozzá”, tévedés! Ahhoz, hogy valaki ingatlanközvetítéssel foglalkozzon, majd arról számlát kiállíthasson, OKJ-s végzettség szükséges. Persze, nem agysebészet ez, de kell.

Sajnálatos, hogy a cikk kevés figyelmet fordít a becsületes, az ügyfelek számára értékes segítséget nyújtó közvetítőkre, akiket ajánlanak egymásnak, akikhez időről időre visszatérnek.

Az objektív újságírástól talán elvárható, hogy egyrészt mindkét oldalt bemutassa, másrészt akár arra a döntési szabadságra is rávilágíthat, miszerint akinek igénye van rá, ingatlanközvetítőhöz fordul, akinek nem, az nem. Lehet szó eladóról, vásárlóról.

Véleményem szerint az ügyfelek elégedettsége, ami igazán fontos. Én igyekszem minden ügyfelem megkérni rá, hogy szánjon pár percet egy rövid visszajelzésre az együttműködésünk végeztével. Aki nem sajnálja az idejét pár sor erejéig, kivétel nélkül meg is jelentetjük az iroda honlapján; pár év alatt össze is gyűlt néhány levél. Számomra ők adnak igazi választ minden itt-ott megjelenő írásra. Ezúton is köszönöm nekik!

A cikk nyomán - és ezzel szeretnék a magam részéről a témához hozzászólni – kisebb vizsgálatot tartottam a saját házunk táján: a fentiekben említett visszajelzéseket néztem újra végig, hogy az ügyfeleink milyen szempontokat tartottak fontosnak a visszajelzésekben. Természetesen fontos előre bocsátani, hogy zömében az eladókkal tartottuk ilyen formában a kapcsolatot, valamint nem is minden ügyfél jelzett vissza. Az alábbi ábra azt igyekszik szemléltetni, hogy melyek voltak a leggyakrabban megfogalmazott eredmények.

wordle_6.png

Az időközben megjelent új cikk a témában közvetítők panaszai alapján íródott, mintegy meghallgatva a másik oldalt is, amely csupa naponta megtörténő példákat említ.

Egyik internetes oldal sem fog tudni igazságot tenni, elég is talán annyi hozzá, hogy vajon hogyan tud mégis sok cég megélni a piacon, ha mindenki elégedetlen velük?

Eladsz éppen: hányast dobtál?

Ha valaki magára ismerne, azonnal szóljon nekem!

Ugyan nem vezetek róla statisztikát, de szerény, szűk 10 éves tapasztalatom szerint az emberek életében 5 olyan helyzet adódhat, amikor leesik a tantusz: eljött a lakáseladás ideje! Ha ebben a pillanatban tehát valaki magára ismerne, akkor már ne is gondolkodjon a további tennivalóján!

 

1) Megváltozik a család létszáma: vagy kicsi, vagy nagy lesz a mostani lakóhely

Ugye, milyen egyértelmű? Ha már kell, avagy kelleni fog egy gyerekszoba, kicsi a mostani lakás! Jó lenne kert a gyerekeknek? Lakás helyett családi ház az igazi!

 

2) Csak szabaduljak meg végre a hitelemtől!

Ha nincs más lehetőség, a végtelennek tűnő banki levelektől, csak egyetlen lehetőség van tőlük végérvényesen megszabadulni: kérni a banktól egy kimutatást, és a lap alján szereplő összeget a lakás eladásából befolyó pénzből befizetni. Igen, ez nagyon tud fájni, de utána sokkal jobb lesz. Évekkel ezelőtt én is így jártam az autóhitelem után, megkönnyebbültem, fellélegeztem. Amikor pár hete (!) újra meglátogattam a bankot az utólagos elszámolás miatt, már örültem! De komolyan!


3) Kissé már idős vagyok, elegem van a sok lépcsőből!

Egy szimpatikus úriember azt mondja nekem a tévében, hogy tegyem a kezem a képernyőre. Ráteszem. Mormolom, hogy legyen kevesebb a lépcső. Megcsinálom minden nap egy hétig, semmi eredmény.

Ezt is régóta mondjuk a lakásokról: van, ami nem változik. Ilyen sajnos az erkély, ilyenek a lépcsők is. Erre sincs más csodaszer, ha menni, kell, menni kell. Lejjebb kell költözni!

 

4) Örököltem, de mihez kezdjek vele? Eddig albérletbe volt kiadva, de becsaptak!

Valóban létezik az a helyzet, amikor egészen egyszerűen nincs szükség egy lakásra. Sokan nem szeretnének vele tovább bajlódni, egyszer már megjárták. Ha a családban egyébként mindenki számára megoldott a lakáshelyzet, akkor gyakran az eladás mellett döntenek, és valóban nincs további gondjuk vele., elköltik másra a befolyó összeget.


5) Most van rá szükségem, mégpedig készpénzben!

Ha bármi más okból kifolyólag, de készpénzre van szükség: lehet például más befektetés miatt, vagy vállalkozás indításakor szükség pénzre, ami le van kötve egy lakásban. Előfordulhat, hogy a korábbi elképzeléshez képest kicsit alacsonyabb áron, de az idő ilyenkor a meghatározó tényező, és a kicsit kevesebb pénzt ilyenkor gyakran kárpótolja a gyorsaság. Ebben a cipőben is jártam, amikor szintén határidőre kellett a pénz, kicsit hazárdírozni kellett, de szerencsével jártam.Lehullt hát minden lepel, kiderült végre az igazság! Aki eddig nem tudta, hogy miért adta el a lakását, már tudja. De aki majd ezután szeretné eladni, végre megtudta az okát... Ha még nem tudja, hogy kit hívjon segítségül, az sem titok, állok rendelkezésére!


 

László Zoltán
Napfény Ingatlaniroda
+36703854026

 

Mindenki alkudni akar, de tudja is hogyan tegye?

 

Vevő is, eladó is úgy készül, hogy lesz alku. Mindig van. De mennyi? Legtöbbször kényes a téma.

 

Fontos az alku mikéntje, ami ha durva, nem szimpatikus, az eladó nem tud vele mit kezdeni. Néhány tanács az alkuhoz, mit, mennyit, hogyan, és hogyan nem szabad!

 

A korábban tapasztaltakhoz képest érezhetően javul a piaci helyzet, de a régi képlet nem változott: a jó üzletben, amikor a vevő-eladó egyszerre mosolyog a jóleső kézfogás közben, mindketten elégedettek. Közvetítőként mindig akkor vagyok igazán büszke, ha mindkét fél egybehangzóan megköszöni a hasznos segítséget, nem mellesleg szívesen fizet. Sok esetben ilyenkor is van alku, de jól tud esni az eladónak is, hiszen közös megegyezés alapján történt.

 

Hogyan ne tegyük?

 

Az alkut senki nem szereti: zavarban van a vevő, szinte kötelezőnek véli, az eladót gyakran szinte sérti. Sokszor nem is véletlenül. Néhány példa, ami általában nem vezet kellemes üzlethez:

 

  • Rossz ötlet csak az árra, a számokra figyelni: a 10 milliós árból 10% alkut szeretnék, ezért 8 és felet kínálok. Ha pusztán ennyi a taktika, nem fog működni.

  • A javasolt alacsonyabb ár mellé nem kínálunk semmit cserébe, csak kapni akarunk. A közös nevező esélye 0%.

  • Beleszeretünk a lakásba, mindenképpen ezt szeretnénk megvásárolni. A fenti taktika eredménytelensége esetén mindenképpen harcmodort kell váltani, kezdhetjük elölről az egészet.

 

Na és van biztos recept??

 

Biztosnak ugyan semmi sem az, azonban aki valamit igazán meg akar venni, azt meg is veszi. Ha gondosan rákészül, sokat beszélget az eladóval.

 

  • Érdemes ismerni az eladó élethelyzetét, sok hasznos információ megtudható belőle.

  • Mindenki személyesen szeret üzletet kötni, akár több találkozás után: ismerősnek mindig szívesebben adjuk el szeretett dolgainkat.

  • Legyen B-tervünk is: ha nem halad a tárgyalás, avagy eredménytelen az alku, lépjünk tovább, más partnerrel, más ingatlan esetén új esélyünk van.

  • Mindig úgy készüljünk, hogy ellentételezni tudjuk az alkut, fizetési ütemezéssel, költözéssel, egyebekkel.

  • Ajánljunk először kevesebb összeget, ami később akár emelni is tudunk.

  • Kérdezzünk sokat a közvetítőtől, segíteni fog, egy hajóban evezünk..

 

Van saját receptem?

 

Az én gyakorlatomban az alku rajtam keresztül történik: először természetesen az eladónak segítek az értékesítés előtt, majd közben folyamatosan. A komoly érdeklődőt felkészítem az alkura, és minden eshetőség figyelembe vételével készül el az ajánlat.

 

Az elmélethez képest azonban a gyakorlat a fontos! Tegyetek próbára, keressetek bizalommal!

 

Fusson az, akit kergetnek...

Nyár közepe óta új hobbim van, futni járok. A legrégebbi barátaim még meg sem lepődnének rajta, mert általános iskolás koromban jól ment a futás, de még én sem hittem volna, hogy a B-oldalon ennyit tudok futni! Amikor legutóbb vért adtam, még az orvos is megjegyezte, hogy 60-as pulzussal maga nagyon jó formában van!

 Egy ismerősömön keresztül értesültem róla, hogy a futanet.hu országos méretű futónagyköveti rendszert szervezett, és egy nagyon aktív szegedi csapat is lelkesen szervezi a napi futóeseményeket. A hétfői napok a kezdőknek szólnak, akik teljesen kezdők, vagy amolyan újrakezdőket várnak minden hétfőn az újszegedi ligetben. És mivel a ligethez nem is lakhatnánk közelebb, és terveztem is valamit rendszeresen mozogni, elkezdtem.

A jó társaság, az igazán kezdőknek való edzések hamar megtette hatását: alig vettem észre, hetek alatt 7, majd 9 km-t is le tudtam futni, pláne egyfolytában, pedig csak hétfőnként mentem. 9 km után már szinte meghívást kaptam a csütörtöki, kicsit haladóbb csoportba, ahol azóta - remélem a csapat szerint is - már törzsgárda-tagnak számítok, és jó pár hét óta már a bevált szokást is teljesítenem kell: minden futó, aki a csoporttal teszi meg az első 10 km-ét, a következő edzésre egy nagy adag süteménnyel köteles érkezni! Úgy ám!

Ami pedig az egyik legkellemesebb emlékem a futás kezdete óta, hogy éppen a születésnapomon állítottam be az akkori legjobbamat, a legtöbb lefutott kilométert (az akkor 14,2 km volt), páran a csapatból a kerek évfordulómat 30-nak vélték. Vagy csak kedvesek voltak??

A másik a decemberi 11-ei alkalom volt, amikor néhány társammal együtt újabb egyéni csúcsot állítottunk fel: 21,5 km-t, azaz egy félmaraton távolságot futottunk Subasa felé!!

Futás közben gyakran eszembe jut egy vélemény, miszerint állítólag minden lefutott 10 km után 1 évvel tovább élhetünk. Az azonban minden alkalommal, hogy megint beigazolódik az összefogásba vetett hitem: ha valamit, és legyen az bármi, közös cél érdekében közösen teszünk, előrébb jutunk, mint ha ugyanazt külön-külön próbálnánk megtenni.

A csapat következő futónapja újra csütörtökön lesz, ott leszek!

Fotó: a kezdő futók háziversenyének győztesei: Kriszta, Erzsike, Dávid