A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Álom vagy rémálom az albérlet?

2012. május 10. - napfenyiroda

Az ország nagyobb városainak ingatlanpiacán fontos szerepet kap az albérleteztetés, a lakások, házak bérbeadása. Különösen azokban a régiókban, ahol nagyobb gyárak, ipari létesítmények, egyetemek működnek. Szeged is ilyen város, hiszen évről évre több ezer vidéken élő, vagy külföldi diák érkezik hozzánk.
Sokan döntenek úgy, hogy használaton kívüli, vagy örökségből rájuk hagyott ingatlanjaikat bérbe adják. Általában azért, mert - vagy nincs szükség pillanatnyilag a lakás pénzbeli értékére, és jó befektetést látnak benne, - vagy úgy érzik, hogy a jelenlegi nyomott piaci árak mellett nem tudják, vagy nem akarják eladni ingatlanjaikat.
A megüresedett, használt használt lakásokat, sokszor családi összefogással, szépen felújítják. Ez fontos, hiszen egy igényes lakást sokkal könnyebben és jobb áron lehet bérbe adni. És rögtön felvetődik a legnagyobb probléma! Ki legyen a bérlő? Ki fogja legalább megőrizni lakásuk állapotát a milliós felújítások után?
A tapasztalatok sokszor elkeserítőek! A szépen rendbe hozott ingatlanokat egyesek pár hónap leforgása alatt képesek teljesen tönkretenni. Nem ritkák a letört, levert csempék, csapok, eláztatott lakások, kutyák által szétrágott nyílászárók, ajtófélfák, kitört ablakok, tönkretett bútorok és háztartási gépek. A renitens bérlők igen "kreatívak"!
Az igazi sokk akkor következik, amikor albérlőjük szó nélkül, egyik napról a másikra távozik. Természetesen az esedékes bérleti díj fizetését megelőző pillanatban... Maga mögött hagyva a lelakott lakást! Világos, hogy a már égető rezsi számlákat és a közös költséget is "elfelejtette" befizetni. A rengeteg bosszúságon túl, ezek már olyan költségek amiket 1-2 havi esetleges kaució sem "vigasztal meg".
Nagyon fontos és nehéz dolog megfelelő bérlőt találni, de nem lehetetlen. Hasznos és elengedhetetlen egy minden részletre kiterjedő bérleti szerződés készítése. Ebben az ingatlan irodák munkatársai nagyon sokat tudnak segíteni. Tapasztalatuk, tanácsadásuk, tudásuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy rendszeresen fizető, becsületes bérlőt találjanak. Mielőtt bérbe szeretné adni lakását, kérjen tanácsot, hogy az álomból ne legyen rémálom!
Kókay Péter -- ingatlan tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr416851707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása