A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

"Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!"

2016. július 14. - napfenyiroda

A Birodalom visszavágból emlékezetes mondat Yoda-mesteré Luke Skywalkernek, amikor az ifjú hőfős tanulni kezdi használni a számára még ismeretlen Erőt: "Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!"
A minap én is ezt idéztem egy kiadó lakást kereső családnak, amikor a megállapodás megkötését jelezve úgy fogalmazott, hogy próbáljuk meg. Meg lehet őt is érteni, hiszen bizonyára nem volt még jártas sem bérlő, sem bérbeadó minőségben. A két helyzet között talán a legnagyobb különbség, hogy a lakásban nem volt semmilyen mágia!

Mivel Szegeden egész évben folyamatos kereslet mutatkozik kiadó lakásokra, a reális áron kínált bérlemények rövid idő alatt “elkelnek”. Ki lehet jelenteni, hogy a bérbeadók diktálnak. Keresőként nyilván nem jó ezzel szembesülni, többen meglepődnek néhány tulajdonosi elvárás miatt, pedig valamennyi érv belátható, ha egy kicsit a másik oldal szempontjait is végiggondoljuk.

Miért kérnek 2 hónap kauciót? Egyszerűen azért, mert a rezsi utólag fizetendő. A bérleti díjat előre, a rezsit fogyasztás függvényében utólag. Alapvetőnek tekintve a 30 napos felmondási időt amint jelzi a bérlő az elköltözési szándékát, az utolsó hónapra ha már nem fizet, annak a hónapnak a díja a kaucióból levonható. Ha csak 1 havi összeg lenne a tulajnál, könnyedén leléphetne a bérlő rezsifizetés nélkül akár annak ellenére is, hogy a haverja új szoláriumgépeit tesztelte egész hónapban a teljes szomszédság megelégedésére. A 2. havi kaució terhére elszámolhatók az utolsó hónap közműköltségei.
Ha emellett arra is gondolunk, hogy így a kicsit vastagabb pénztárcájú bérlőkkel fog csak találkozni, akkor persze még mindig megvethetjük őt, de ha mi lennénk a helyében, ugye mi is hasonlóan gondolkodnánk?

Miért kérnek 1 éves fix időtartamot? Mert nem akarják, hogy havonta cserélődjön a bérlő. A bérlőnek is jobb, ha hosszú távon számíthat a lakhelyére, a főbérlő pedig szívesebben köt üzletet megbízható, lehetőleg tovább maradó partnerrel. De akár úgy is lehet fogalmazni, hogy nem szeretnének próbálkozni...

Túl arrogánsak a válaszok, egyik sem szimpatikus? Igen, lehet. De bárki szeretné bérbeadni valaki másnak a saját lakását, joga van megválasztani az illetőt, miközben tulajdonosi fejjel fog gondolkozni. A fő szempont mindannyiuk számára a haszonszerzés, minél kevesebb kockázat mellett. Ha nem ismerősök egymásnak a felek, majd “lakva ismerszik meg” a másik. 
Szintén hozzátartozik, hogy egyik számára sincs garancia az ügy sikerére; tulajdonosként ő fektet be többet, ő vállalja a nagyobb kockázatot. Az egyenletben épp elég az ismeretlen, Mágia már nem fér bele.

Közvetítőként én a tulajdonos megbízását teljesítem, úgy állok a kérdéshez, hogy az ő érdekeit képviselem.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr238889798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása