A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

A szegedi Agora a közművelődés szolgálatában

2012. május 22. - napfenyiroda

Célkeresztben a biológiai kutatás és az informatika
Szegeden az oktatási- és a kulturális intézmények korszerűsítését, felújítását, környezet tudatossá formálását mindig fontos szempontnak tartották. Ennek a tevékeny munkának részeként újultak meg a város alsó-és középfokú oktatási intézményei, illetve a város kerületi kulturális intézményei. Az eddigi közösségi terek is megszépültek mint a Korzó Zeneház vagy az Ifjúsági Ház. Teljesen új beruházások valósultak meg mint a Tudományos Információs Központ (TIK) vagy a Moszkvai körúti új egyetemi épület. Ennek a szerves fejlődésnek a folytatása a Kálvária sgt. – Jósika u Gogol u.-Londoni krt. térségében elkezdődött Szegedi Agora felépítése.
Az agora az ókori Athén polgárainak kedvelt találkozóhelye volt, itt meg lehetett tudni a friss híreket és az új információkat. „Kell egy hely ahol jó lenni”- mondták a görögök és ennek az életérzésnek akar megfelelni korunk is. Fontos szempont továbbá a kulturális alapú városfejlesztés megvalósítása, az oktatási és a közművelődési rendszerek összekapcsolása, az egész életen át tartó tanulás új formáinak terjesztése, az intenzív élménykínálat és személyiség-fejlesztés feltételeinek biztosítása révén hozzájárul a közösségi és civil kezdeményezések kibontakozásához, végső soron az egyének sikeres társadalmi alkalmazkodásához. Mindezt a sokszínűséget egy többfunkciós, korszerű, magas színvonalú épített térben valósítja meg az Agora program.
Szeged a 96/2005. évi országgyűlési határozatban, kedvezményezett városként lett megnevezve (Debrecennel, Miskolccal, Győrrel, és Székesfehérvárral együtt) kiemelt feladatként a biológiai kutatásra és az informatikára fókuszálva.
Európa uniós 1.562 milliárd Ft-hoz –kellett hozzárendelni 566 millió Ft önerőt.
A tervpályázatra 26 pályamű érkezett melyek közül a zsűri a legjobbnak a BAHCS MŰVEK dokumentációját tartotta. A kivitelezéssel a város a KÉSZ kft-t bízta meg.
- Milyen lesz az új „városi művelődési központ” és milyen új funkciókat vesz át az újintézmény?-tettem fel a kérdést Orbán Hedvignek a Százszorszép Gyermekház igazgatójának?
-A gyermekház a megszűnt Bartók Béla Művelődési Központtól 2008. július 1-től 2 telephelyet és 13 működő csoportot vett át. Ezen felnőtt közösségeknek a működtetését is átvettük. A jelenlegi épületünk 1903-ban épült műemlék jellegű ami szintén felújításra szorul ezért jött „kapóra” az agora pályázat.
Az épület 4 szintes lesz. Jellegzetessége, hogy sok terasz és zöld felület alkotja majd. A földszinten és az első emeleten kap helyet a Százszorszép Gyermekház. A ház jelenlegi összes funkcióját át fogjuk oda „költöztetni” A természettudományok az eddigiek mellett még nagyobb szerepet kapnak a napi munkánk során. A Játékszigetet is átvisszük az 1. emeletre.
A földszinten és az első emeleten lesz egy 300 fős konferenciaterem. Kialakításra kerül majd 4 egyenként 70-80 m2-es táncműhely is. (az egyik balett rúddal és balett szőnyeggel) lesz felszerelve. Szintén a földszinten fogunk kialakítani egy hatalmas kiállítótermet és egy 15 számítógéppel rendelkező internetes teret. Az intézmény természetesen akadálymentesített lesz teljes egészében. A hallás- és látássérültek részére is látogatható lesz majd egy „un indukciós hurok” –segítségével. –válaszolt az igazgató-asszony.
Az épület 3. és 4. szintjén kerül elhelyezésre a látványtár és az informatikai gyűjtemény.
A város 21.századi új kulturális intézményének műszaki átadására várhatóan szeptember végén kerülhet sor.
Brenner László

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr816851703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása