A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Lakás venni pofonegyszerű!

2018. március 28. - napfenyiroda

Kikeresem, megnézem, kifizetem, kész! Mi ebben a bonyolult?!
A közelmúlt két tanulságos esettel is szolgált, amikor a lakásvásárlás bökkenők nélkül lezajlott, közben azonban bőven akadtak hibalehetőségek, amelyek akár jóval hosszabbra húzhatták volna a költözésig várakozva eltöltendő időt. Amire az ügyfelekkel hasonló módon a legtöbb időt közösen szántuk, az az, hogy alapos tervezés előzte meg a vásárlást. Azt sokan könnyen gondolhatják, hogy a tervezés azonos lehet a vásárlási ötlettel, de ők tévednek. Ebben a lépésben ugyan sok minden valóban eldőlhet, de tapasztalatom szerint legfőképpen az, hogy mennyi ideig fog tartani a teljes ügylet, és hogy valóban reálisak-e az elvárások a lehetőségekhez képest. Lesz-e egyáltalán ebből valami?

Milyen szempontokon érdemes elgondolkodni lakásvásárlás előtt?

Olyan alapvető igényeket kell legelőször tisztázni, hogy melyek a legfontosabb sarokpontok: lakást, netán családi házat keresünk, milyen lokációt képzelünk el és egyben zárunk is ki, vállalkozunk-e felújítási munkálatokra? Fontos eldönteni, hogy szeretnénk-e erkélyt, milyen tájolást kedvelünk, vagy az épületen belül melyik szinten képzeljük el a lakást, és hol semmiképpen! Egyszóval azokra a szempontokra figyelünk, amely később nem lesznek változtathatók, hanem adottságként kell kezelni őket. Szerepet játszanak a saját elvárásaink és a későbbi értékesíthetőség szempontjai is, amelyek élethelyzettől függően mind-mind figyelembe veendők.Természetesen alaposan végig kell gondolni az anyagi lehetőségeinket: elegendő összeg áll-e rendelkezésünkre, avagy a hitel-felvételhez szükséges önerő mértékének és egyéb banki elvárásoknak meg tudunk-e, illetve akarunk-e felelni? Év eleje lévén szerepet játszott a vállalkozói jövedelemigazolás megszerzésének lehetséges dátuma, amely már az időbeni szempontokat is felveti: milyen határidők merülnek fel, hogyan, mikor tudjuk az anyagi teljesítést vállalni, szorít-e bennünket kiköltözési, illetve egyéb határidő. Nem mellesleg az összes felmerülő költséget is végig kell gondolnunk, nem kifelejtve a hitellel együtt járó banki, közjegyzői fizetni valókat és az illetéket, ügyvédi költséget. Ha lehet, kalkuláljuk be a költözést is, az sem árthat! ;-)

Na! Mire várunk még?

Az ügyfelekkel csak ezután indultunk útnak, eddig semmilyen hirdetést meg sem néztünk. Innentől azonban elindulhatott a keresés, és az előzetes válogatás. Ezzel párhuzamosan elkeztük a helyszíni látogatásokat is, szembesülve az igazi lehetőségekkel. Ekkor valóban kiderült, hogy a gondos tervezés reális volt-e, vagy valamiben menet közben változtatnunk kell: a lehetőségeink esetleg megengednek nagyobb merítést is, netán kevés azon ingatlanok száma, amelyek közül választhatunk. Térjünk a lényegre! A szóban forgó vásárlók számára viszonylag hamar körvonalazódni kezdett a vásárlás, mert szinte az első körös látogatás közben “szembe jött” velünk az ideális lakás. Árban is, műszaki állapotában is, és elhelyezkedésére nézve is megfelelő volt az egyik megtekintett ingatlan. Miután a többi lehetséget is megnéztük, hamar lehetett érezni, hogy melyiket szeretnénk megvenni, hogy melyik találta szíven a keresőt.

Ugye most már kész van minden, nem?

Innentől vált komollyá az ügy, de közel sem volt gyerekjáték a vége. Ezen a ponton derült ki mindkét esetben, hogy mennyire is “eszik forrón a kását”. Az egyik eset ékesen bizonyította az ingatlanközvetítő szerepét, hiszen abban a képzelt esetben, ha a vevőt és az eladót bezártuk volna egy szobába, ők ketten bizony sosem tudtak volna megállapodni. Hiába akarta nagyon a vevő a lakást, mást és máshogy akarta az eladó, pedig egy ponton túl magasabb vételár is elhangzott, mint az irányár. Hiába ültünk le közösen az ügyvédnél, a másik tulajdonostárs - új verziót erőltetve - felállt az asztaltól. Hogy a végén mégis összeállt a kép, egy már következő ügyvéd véleménye szerint szinte csak a közvetítőnek volt köszönhető. Na jó, a másik eset egyszerűbb volt, de egy igazán merész ötlet kellett a megoldáshoz, hogy megelőzzük egy készpénzes vevő szintén komoly szándékát, hogy a tulajdonos érdekelt legyen a mi ajánlatunk elfogadásában. A kellő előkészítés volt a kulcs, amelynek nyomán bevállalta a vásárló a hitel-felvétel kockázatát, letette a kellő foglalót és megnyerte a versenyt.

Tanulság

Nem érdemes felesleges kockázatot vállalni, inkább segítséget kérni a vásárlás előtt!

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr9613785302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása