A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Kiadnám a lakásomat, de kinek?

2015. augusztus 15. - napfenyiroda

Lassan 10 év közvetítői múlttal sokféle helyzettel találkoztam, számtalan megbízást kaptam lakás-kiadásmall.jpgsra.

Az interneten sok bérlő nem kíméli a főbérlőket, jócskán kapnak hideget-meleget! A legtöbb esetben arra panaszkodnak, hogy a tulajdonos durván visszaél a helyzetével, ő akarja a feltételeket diktálni. A piacot folyamatosan nyomon követve gyakran olvasok hőzöngő sorokat a keresőktől:

Nem adja ki, mert diák vagyok, nem adja ki, mert gyerekem van! Ha már én fizetek, nem azt csinálok amit akarok? És a kutyám miért baj..?

Mostanság csúcsra jár az albérletkeresés, ez az igazi szezon. Sokan elkezdik már júliusban, és nekik van igazuk, akkor még nagyobb is a kínálat. Augusztusra már kevesebb lakás marad, azok főként drágább vagy rosszabb ajánlatok.

Az alábbi bejegyzésben azt mutatom be, hogy mi lehet a tulajdonosok szempontja a bérlők kiválasztásánál, milyen kérdéseket érdemes végiggondolni és megkérdezni az érdeklődőktől. Ez érdekes lehet a keresőknek, hogy mire is készüljenek, és a kiadó lakást hirdetőknek, hogy kevesebb csalódás érje őket.

Ha nem diákokkal tárgyalunk: jöhetnek fiatal, dolgozó párok, egyedülállók, gyerekes családok, néha még idősebbek is. Érdemes tudnunk, hogy egy család pontosan miért is érdeklődik a kiadó lakásunk iránt, milyen élethelyzetben vannak? Hányan költöznek, mennyi idősek a gyerekek? Hol dolgoznak, mivel foglalkoznak? Hoznak-e kisállatot? Nem utolsó sorban: mennyi ideig terveznek itt lakni?

Diákok manapság kisebb csapatban is jönnek, ketten-hárman-négyen is összeköltöznek.

A diákok mennyi ideig terveznek itt lakni? Hányan is vannak? Nem baj, ha nincs egyedül, de kivel is fogok szerződést kötni? Mi lesz a nyárral: maradnak, hazamennek? Vigyázzanak a lakásra, mennyi buli lesz? Dohányzás?

Az a tapasztalatom, hogy még ha faggatózásnak is tűnik, a jó szándékú családok minden kérdésre kielégítő válaszokat szoktak adni, amennyire csak az adott helyzet engedi. A legtöbben határozott elképzeléssel teszik meg lépésüket a lakásbérléssel. Ennek egyszerű az oka: valóban ott fognak lakni!

Egyértelmű ugyan, de le kell szögezni: a főbérlő azért kínálja a kiadó lakást, mert nem lakja. A befektetésének valamilyen módú megtérülését várja, reálisan nézve persze hosszabb távon. Ő egyébként már a következő bérlőjére is, a lakás későbbi állapotára is gondol.

Ha mi lennénk a tulajdonos helyében, az egyik legfontosabb szempontunk a kiszámíthatóság volna. Ennek rendelnék alá a többi kérdést is. Amennyiben pedig velünk is kiszámítható főbérlőre lehet tekinteni, az előnyös lesz minden bérlő számára is.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr237709200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása