A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Lakáseladás vagy kiadás?

2018. március 10. - napfenyiroda

A minap ismét egy nagyszerű feladványt kaptam. Egy közelmúlbeli esettel ez már a második eset, amikor egy lakásvásárló ügyfelem az adásvétel után röviddel újra felkeresett. Az ingatlan értékesítése vagy bérbeadása közötti döntés miatt kérdezett, hogy melyiket javasolnám a számára? Sokunk számára az ilyesfajta dilemma ugyan nem tartozik a naponta megválaszolandó kérdések közé, de mivel szinte mindenkit érintenek a folyamatosan változó lakáspiaci viszonyok, mégis tanulságokkal szolgálhat a probléma orvoslására tett kísérlet.
Adott tehát a nemrég megvásárolt ingatlan, egyben a megbeszélésünk helyszíne is. Furcsán is érzem magam, ahogy elkezdünk beszélgetni: erős festékszag van, azaz a nemrég elkészült felújítás nyomai még egyértelműek. Egyébként üres a lakás, leülni sem tudunk. A friss tulaj a tárgyra tér: mit javaslok neki, eladásra vagy bérbeadásra szánja el magát?
Egy megváltozott élethelyzetbe nagyon nehéz kívülről belehelyezkedni, de az objektív pro és kontra érvek segíthetnek. Jó áron jutott hozzá, felújította a lakást, de a szerzéshez képest az 1 éven belüli értékesítés mentén 15% adófizetéssel kell számolnia.
Mi szólhat az eladás mellett?
- most magasak az árak, aktív a piac
- további költség nélkül nagy hozamot realizálhat a vásárláshoz képest (nem kell berendezésre költenie a kiadáshoz)
- 2019. végéig 5% az újépítésú lakások ÁFA-ja, a későbbi helyzet még bizonytalan
- nincs kockázat a bérbeadással
Mi szólhat a bérbeadás mellett?
- a szegedi egyetemisták biztos piacot jelentenek
- jelenleg magasak a bérleti díjak
- folyamatos jövedelem (+ a lakás is megmarad)
- az eladáskor realizálható hozam már kevesebb, mint 2 év bérleti időtartamon belül elérhető

Mindez természetesen csak részben szolgál válasszal a számára, csupán objektív szempontok. Hátra vannak azok a szubjektív szempontok is, hogy rövid vagy hosszab távon tud tervezni, milyen szegedi kötődése van, mennyi időt tölt a vásrosban, nem is beszélve a már kialakult személyes kötődéséről, ami a szóban forgó lakáshoz fűzi. A beszélgetés végén a személyes véleményem felől is érdeklődött, de mivel az élethelyzetünk egyáltalán nem hasonlít egymáshoz, azzal nem akartam tovább fokozni a dilemmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr8713728850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása