A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Csütörtöktől fix árfolyam

2011. szeptember 26. - napfenyiroda
Hétfőn a Köztársasági elnök is jóváhagyta az Országgyűlés döntését, miszerint rögzített árfolyamon végtörleszthetők mind a svájci frank alapon, japán jen alapon és euró alapon felvett ingatlanfedezetes kölcsönök, ha az adós minden feltételnek eleget tesz. 3 napon belül pedig a törvény hatályossá is válik a kihirdetéstől, azaz hétfőtől számítva.
Pár szóban arról, hogy milyen hatással lehet ez a piacra: - mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy mindez pusztán előrejelzés, egy lehetséges forgatókönyv; véleményem szerint senki nem mondhat véleményt adatokkal: hogy milyen arányú (ár)változás következik, csak az égiek tudják! - sok család életében lehetőség nyílik az eddig lehetetlenre; Több családdal találkoztam, akik azzal próbáltak kimászni az adósságcsapdából, hogy próbálták eladni a lakást olyan áron, amiből kifizethető lett volna az adósság a megemelkedett árfolyamon is, de mivel ez az ár már irreális a piacon, ezt megpróbálni is kilátástalan volt. Most azonban esély nyílt a lakások reális áron való meghirdetésére, egyben eladására is. Amennyiben ez valóban megoldást jelent... - a fentiek miatt (talán) több lakás lesz a piacon; Közgazdaságilag igazolt tény, hogy a kínálat bővülése, ha ezzel párhuzamosan nem lesz nagyobb a kereslet is egyszerre, az árak csökkenéséhez vezet. Kérdés azonban, hogy mekkora lakásmennyiség kerülhet újra piacra? Az előrejelzések szerint egyrészt kevesek számára nyílik lehetőség a végtörlesztésre, másrészt érdemes praktikusan végiggondolni a lehetőségeket: Vajon hány családnak jelent megoldást a lakása eladása az adósságból való kilábalásra? A feltételeknek való megfelelés után az adósok közül hányan hitelképesek a végtörlesztés lehetséges pillanatában? A hitelképes adósok nem fogják eladni a lakást, mert vesznek fel forinthitelt a régi helyett, a többiek nem tudnak az új helyzetben sem lépni. A fentiek alapján - a magam szerény véleménye szerint - számottevő hatással nem lesz a piacra a végtörlesztés engedélyezése. Tekintettel arra, hogy a piacon lévő ingatlanok jó részét nem reális áron kínálják, a piacképes ingatlanok kínálatát várhatóan nem fogják növelni a végtörlesztéssel élő tulajdonosok otthonai.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr976851729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása