A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Tündérkert az erkélyen avagy mit ültessünk az erkélyre?

2012. április 12. - napfenyiroda

Szeretné, ha otthonában is zöld környezet venné körül?
Ennek megvalósításához nem kell feltétlenül kertes házban laknia, vagy hobby kerttel rendelkeznie!

Egy kis teraszon vagy egy kis balkonon is varázsolhat maga köré egy „tündérkertet”. Csupán egy kis fantázia, kevés pénz és sok-sok szeretet szükséges hozzá!
Természetesen nem teljes konyhakertre gondolok, bár ma már ez sem elképzelhetetlen egy erkélyen, hisz csinosan metszett alma- és körtefákat is lehet már kapni dézsába ültetve, de futó paradicsom és eper is kapható.
Inkább olyan gyógy- és fűszernövényekre gondolok, amelyek használati értékük mellett kellemes illatot és látványt nyújtanak „gazdájuknak”.
Ki ne szeretne egy csodálatos lila gömböt látni az erkélye egyik szegletében? Ezt már egy cserép levendula biztosítja számukra, amely jellegzetes, visszafogott illatával nyugtató hatású lehet környezetére. Nem csak illóolaját használjuk széles körben ( ülőfürdők, nyugtató készítmények, krémek, samponok stb.), hanem szárított virágzatát is. Csinos kis vászonzacskóba zárva vagy csokorba kötve elűzi szekrényünkből a nemkívánatos molyokat.
A szokásos balkonvirágok mellett szépen fejlődik cserépben vagy balkonládában a citromfű, borsos menta és az illatos ibolya is. Ráadásul ezek évelő növények tehát nem kell minden évben újra ültetnünk, csupán megfelelő friss földutánpótlásról és egy kis tápoldatról kell gondoskodnunk.
A citromfű kellemes citrom illatú levele saláták, szárnyas- és diétás ételek fűszereként használható. Az idegrendszerre gyakorolt jó hatása révén nyugtató, szíverősítő teakeverékek alkotórésze. A menta kellemes hűsítő, üdítő hatása frissítőkben és teákban érvényesül leginkább. „Balkonparti” alkalmával csak le kell csípni néhány levelet, eldörzsölni cukorral és vízzel hígítva kitűnő frissítő a gyerekeknek, kevés alkohollal csodás koktélt varázsolhatunk belőle a felnőttek részére.
A bazsalikom, körömvirág, majoránna, rozmaring és a szurokfű (oregánó) is telepíthető balkonládába. Ezeket frissen használva intenzívebben fűszerezhetjük ételeinket.
A körömvirág teakeverékekben gyomor- és bélbetegségek gyógyítására alkalmas, de sebek külső borogatására is használják. Kitűnő ételfesték. Élénksárga virágai jól mutatnak az erkélyen.
Ezek a növények nem igényelnek túl sok törődést. Főként keleti és nyugati fekvésű teraszon érzik jól magukat. A tűző napot sokáig nem tűrik. Kis helyigényük miatt a legkisebb erkélyen is találhatunk számukra helyet. Még a kilépők, francia erkélyek pici területe is hasznosítható ily módon.
Jó szívvel ajánlom tehát, hogy a lakáshoz tartozó pici „természetet”, az erkélyt ne lomok tárolására használjuk, hanem ezekkel a növényekkel és egy-két kényelmes szék kihelyezésével kellemes kávézó, beszélgető sarokká varázsoljuk. Itt a zöldellő, virágzó és illatozó gyógy- és fűszernövények árnyékában néhány percre megpihenhetünk, elfeledve, hogy a paneldzsungel közepén lakunk.
Ezek a kedves kis növények a megnyugtató látvány mellett hasznosak is, hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez!

Horváth Mária

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr36851715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása