A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Szegedi újépítésű lakáskörkép

2016. szeptember 07. - napfenyiroda

Szegeden is tanúi lehetünk az országszerte tapasztalható lakásépítési hullámnak: immár bármerre megyünk a városban, szinte mindenhol vagy már elkezdett, vagy leendő társasház-építésébe botlunk. Jelen összeállítással a szegedi piaci adatokat próbálom összesíteni állami támogatás igénybe vevők és befektetők számára egyaránt.

 

Ha a budapesti szokásokhoz hasonlítjuk a szegedi újépítésű lakásokat, egy szempont miatt teljesen eltérő a kínálat: az itteni beruházók csak kivételes esetben foglalkoznak kulcsrakész lakások építésével, tehát a piacon található árak is így értendők. Az itteni vásárlók a „szerkezetkész” vagy „emelt szintű szerkezetkész” állapotok között válogathatnak, tehát az összes belső burkolat, szaniter, a radiátorok, a belső nyílászárók, valamint a konyhabútor beszerzéséről is maguknak kell gondoskodniuk, amely – akár négyzetméterenként vagy egy összegben kifejezve - további költséget jelent számukra a használatbavételi engedély megszerzése érdekében.

 

A közel 500 eladó újépítésű lakást mutató piaci kínálat városrészenként nagy eltéréseket mutat: elsősorban a nagykörúton kívül eső városrészek, Felsőváros és Móraváros magaslik ki a hirdetések számában, leginkább errefelé nagy a merítési lehetőség akár a garzonlakástól egészen a 4-5 szobás lakásokig. Ahogyan korábban is, természetesen a belvárosban – ide értve az egyetemi épületekhez közeli utcákat - és Újszeged városrészben is, de az előzőekhez képest kisebb kínálatból lehet válogatni.

 

Jellemző Szegedre, hogy mindenféle újépítésű ingatlan vásárolható, legyen az azonnal bérbe adható garzonlakás, vagy családok számára alkalmas társasházi és sorházi lakás a város szélén. Az utóbbi években természetesen itt is lecsökkent a lakásépítés, de az egyetemi hallgatók lakásbérleti igénye folyamatosan életben tartotta a tőkeerősebb fejlesztők építési kedvét. Ennek köszönhető, hogy nagy számban épülnek olyan 2-3 szobás lakások is, amelyekre nem érvényes a CSOK: közel 70% azon Szegeden épülő lakások aránya, amelyek esetében a napjainkban legkeresettebb, vissza nem térítendő állami támogatás nem vehető igénybe.

 

A kínálat kisebb része szól a CSOK-ot igénybe vevőknek. Minden városrészben épülnek a feltételeknek megfelelő lakások, de ebből a szempontból is kimagaslik Felsőváros, ahol a teljes kínálat több mint 20 %-a is összpontosul.

 

És végül, amire bizonyára mindenki kíváncsi, az árak. Laikus szemmel városrészenként számíthatnánk számottevő eltérésre, de a piac más adatok alapján szelektál. Általánosságban elmondható, hogy a szegedi újépítésű lakásár 300ezer Ft/ m2, de lehet találni már 250ezer Ft/m2-es, 2-szobás ingatlant is, természetesen tetőtéri elhelyezkedéssel. Az árakat jelentősen befolyásolja az említett készültségi állapot, másrészt a hagyományos társasházak mellett megjelentek az – elsősorban a nagyobb lakásszámmal épülő - intelligens, liftekkel felszerelt, gázszolgáltatótól független lakásajánlatok is a piacon. Ennek következtében az egyetem környékén és a belváros legfrekventáltabb részén akár 360-490ezer Ft/ m2-es lakásajánlat is található, ám figyelemre méltó, hogy ezek nem mindegyike már megkezdett beruházás, tehát a megvalósulásig, ahogy Szegeden mondani szoktuk, „még sok víz lefolyik a Tiszán”.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr4411687265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása