A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Mire való egy jogszabály?

2016. március 31. - napfenyiroda

Talán a legkellemesebb feladat az ingatlanközvetítő munkája során, amikor az adásvételi szerződés előkészítése után - az aláírás előtt - az ügyvéd irodájában már csupán várakozni kell.

Kellemes, de inkább hasznos a feladat: szinte nem múlik el szerződéskötés új jogi információ nélkül, szinte mindig sikerült az eljáró ügyvédtől olyan információt, tippet hallani, amit később alkalmazni tudtam: mindig tanultam valamit.
Mivel az eljáró ügyvéd kiválasztása a vevő lehetősége, az évek során számtalan olyan ügyvédnél is sikerült megfordulnom, aki korábban ismeretlen volt, tehát nem ismertem a munkastílusát. Több esetben az is elfordult, hogy a megállapodás és a szerződéskötés közötti rövid időre való tekintettel a szokásos előkészítéshez szükséges idő kevés volt, így nem minden adat állt rendelkezésre az aláírás előtt.
A minap egy a szokásosnál is hasznosabb, vagy inkább furcsa, szinte hihetetlennek tűnő információt osztott meg velünk az ügyvéd. Amint ugyanis elérkeztünk a szerződés felolvasásáig, felnézett és így szólt:
 
"Készült-e energetikai tanusítvány a lakáshoz?"
 
A válasz - ezesetben is az idő rövidsége miatt - az volt, hogy még nem. Mire az ügyvéd:
 
"Semmi gond!"
 
Néztem egy nagyot, nem értettem a helyzetet: mi történik most velünk? Az utóbbi időben ugyanis nem fordult elő, hogy tanusítványra ne lett volna szükség. De minden csodálkozásom ellenére éppen úgy lezajlott minden, mintha a szükséges dokumentum ott heverne az asztalon. Ezután még elhangzott néhány kérdés és időpont, amire mindenki bólintott, majd nyomtatás, lezajlott az aláírás, a foglaló átvétele. Mindenki mindenkivel kezet fogott, mindent megköszönt, mindenki elköszönt. Kész.
A lejáró parkolószelvény miatt a vevő távozott először, így az eladó társaságában alkalmam volt kikérdezni az ügyvédet, hogy miért nem kérte a már elkészült energetikai anyagot? Így válaszolt: Nincs hitel az ügyletben, nincs semmi, ami indokolná. A földhivatal sosem kérte a tanusítványt a tulajdonjog bejegyzéséhez, erre a papírra egyszerűen nincs szükség!
Az adásvételi szerződések megkötésekor ügyvédi közreműködésre két okból van szükség:
egyrészt a hatályos jogszabály szerint a hatóság csak ügyvéd ellenjegyzéssel együtt fogadja be a szerződéseket, másrészt ő biztosítja, hogy az ügylet minden jogszabálynak megfeleljen. Mindkét paraméter teljesüléséért ő vállal felelősséget.

Az eset alapján akár arra a következtetésre is juthatunk, hogy vagy a fenti felelősség nem teljesül, vagy nem kell a hatályos jogszabályt betartani. Bárhogy is lesz, az bizonyos, hogy a földhivatal, akarom mondani a Kormányhivatal Földhivatala az utóbbi állásponton van. Még a végén az is kiderülhet, hogy ügyvédre sem lesz szükség??

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr198547678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása