A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Igy változik az illeték 2013-ban

2013. január 25. - napfenyiroda
Lakásvásárláskor a kézenfekvő költségek mellett vagyonszerzési illetéket is fizetni kell. Számomra mindig is rejtély volt ez az intézmény: az adózott, már nettó fizetést miért is adóztatják tovább? De ez a kérdés nem vezet sehová, maradjunk a tényeknél:

Általános esetben a korábbi két kulcsot idéntől egységes, 4%-os kulcs váltja fel. Ez annyit jelent, hogy a szerződésben foglalt vételár 4%-át be kell fizetni az illetékhivatal felé. Kivételes eset lehet, ha a hatóság helyszíni szemlét is tart, amikor felülbirálhatja a kialkudott vételárat.

Szintén kivételes eset, ha a vásárló 35 évesnél fiatalabb: az első lakásszerzés után, amennyiben a megvásárolt ingatlan nem drágább 15 millió forintnál, a szokásos illetéknek csak a felét kell megfizetni, azaz 2%-ot.

Az igazi újdonság a negatív illetékalap figyelembe vétele. magánszemélyt 2012-ig abban az esetben is terhelte illetékfizetési kötelezettség, ha ingatlan csere esetén a cserét pótló vételnél az eladotthoz képest kisebb értékű ingatlant vásárol. Az új szabály szerint ez a kötelezettség megszűnik. Ez tehát annyit jelent, hogy ha kisebb értékű ingatlanra cseréljük a lakóhelyünket, nem kell újra illetéket fizetni.

Összességében tehát sokaknak könnyebbséget jelenthetnek a változások, továbbra is nézzük a dolgok jó oldalát!

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr276851675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása