A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Tanácsok áralku előtt

2017. május 17. - napfenyiroda

Egy régi osztálytársamnak volt egy ugyanilyen számológépe. Ő állította, hogy tudja használni, de senki sem látta, ahogy azt bemutatta volna… Ha nem is ilyen eszközzel, de számolni is érdemes az ügyfeleknek alku közben.

 

Az én gyakorlatomban a megtekintés gyakran azzal a kérdéssel zárul az ingatlant elhagyva, hogy ugye ez irányár? És természetesen a kérdő tekintet azt várja, hogy igen, az, persze. Pedig sok esetben nem is érdemes megkérdezni, magunk is választ kaphatunk.

 

Amikor 2 évvel ezelőtt írtam pár gondolatot a témáról, kaptam érte hideget-meleget, csak úgy kapkodtam a fejemet a kommentektől. Mégis visszatérek rá, mert minden ügyfél számára aktuális.

Néhány héttel ezelőtt is, amikor egy konvektoros lakás miatt vételi ajánlatot kaptunk azzal a kiegészítéssel, hogy a fűtés korszerűsítése sok százezer forintba kerül, ezért számukra nem ér többet a lakás. Az érdeklődő ugyanis levonta az irányárból a leendő központi fűtés költségeit, így számára egy alacsonyabb összeg született, ami neki már megérné, hogy kifizesse. A másik esetben a hasonló kifogás („túl magas az ár) egy már modernebb lakásban, cirkóval és radiátorokkal felszerelt ingatlanban hangzott el, ahol szintén sokallta a család az árat. Az ő esetükben nem volt magyarázat, nem indokolták a véleményüket. Nem gondolom, hogy mindenki esetében elvárható az alku előtti tájékozódás, pedig bizonyára hasznos volna.

 

Nem kétséges, én is olyan ingatlant vásárolnék szívesebben, ahol a szükséges ráfordítások vagy már elkészültek, vagy nem az én zsebemet húzzák! Legjobb felállásban a kettő egyszerre... De a lakás felújítása, így a fűtésrendszere, a komfortfokozaton kívül bizony másra is hatással van.

Ha az elsőként említett ügyfél a számára szükséges felújítási költségeket hozzáadja az irányárhoz, a piaci kínálatban már központi fűtéses lakásokat fog találni. Ha tehát a konvektoros lakások árkategóriájában lévő ajánlatunkat ezzel csökkenti, ő is mással szeretné finanszíroztatni a felújítást. Ehelyett – véleményem szerint - akkor jár el fair módon, ha a számításai után ismét nekiáll a lakáskeresésnek, és – ha sajnos is – más eredményeket fog kapni. Becsülendő, hogy magyarázatot is fűztek az ajánlathoz, szerintem így korrekt, de a realitások talaján állva érdemes átértékelni az ajánlatot.

 

A második ügyfél kevésbé tájékozódott a piac felől, mielőtt véleményt formált. Számára is azt javasoltam, hogy a lakásra szánt összeg szerint érdemes az ajánlatok között böngészni. Sajnos rá fog jönni, hogy nem áll össze a kép: 2-szobás lakás árán nehéz 3 szobát vásárolni, amit vagy a tulajdonosok is tudnak, avagy, ha közvetítőhöz fordulnak, ő fog segíteni a reális hirdetési ár kialakításában.

 

A magam részéről azt tartom a legjobbnak, ha a megtekintés alkalmával jó alaposan átbeszéljük az ingatlan paramétereit, esetleg a vevő időbeni elvárásait, de árról nem esik szó. Arra bíztatom az ügyfeleimet, hogy aludjanak (legalább) egyet a továbbiakra, térjünk vissza a vételárra a következő találkozáskor!

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr9712512395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása