A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

A lakáspiacról 2012-ben?

2012. január 15. - napfenyiroda
Tőlünk szinte minden ügyfél jóslatokat vár az idei év elején is. Gyakran kiderül, hogy az én véleményemet szeretné összehasonlítani egy már korábban hallott jóslattal, és kezd a dolog vicces lenni, hiszen én az első mondatban beismerem, hogy nincs nálam "üveggömb"! Persze nem én lennék, ha nem kérdezném meg a következő mondatban, hogy melyik kollégám sugallta azt, hogy nála van?
A tréfát félretéve - véleményem szerint - talán valamilyen változás elképzelhető 2012-re az eddigiekhez képest, tekintettel a korábbi állami támogatások részbeni újrainditására: idéntől egyrészt újra lehetőség van új lakás vásárlásakor vissza nem térítendő támogatás igénybe vételére, másrészt hitelt felvenni állami kamattámogatással. Amennyiben megindul az új lakások építése, az magával hozhatja a használt lakások keresletét is, amely - elméletben - megállíthatja a sajtóban folyamatosan emlegetett árcsökkenést. Ez a képlet a korábbi tapasztalatok szerint működőképes abban az esetben, amikor az ügyfelek többsége eladja korábbi, azaz használt lakását a vásárlás érdekében, valamint ha ezek a vevők igénybe vehetik a vissza nem térítendő támogatást, tehát a jogszabály betűi szerint arra "rászorultak". A mostani helyzet azonban, ahogyan sok mást is, ezt is felülirhatja: ha ugyanis a manapság gyakran felbukkanó befektetési céllal vásárlók jelentkeznek, az a használt piacra nem lesz hatással. A sok feltételes módban megfogalmazott mondat után egy utolsó megjegyzés: 2012-ben az a kérdés, hogy a beruházók fognak, illetve tudnak-e új lakásokat építeni. Nem mellesleg ebben is nagy szerepe lehet az ingatlanközvetítőknek...

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr1006851721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása