A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Hogyan csökkenthetjük lakásunkban az allergéneket?

2012. május 03. - napfenyiroda

Nagyon sok ember szenved különböző allergiás tünetektől. Amikor allergiáról beszélünk, hajlamosak vagyunk azt leegyszerűsíteni a pollenallergiára. Pedig nagyon sok más anyag is okoz kellemetlen tüneteket, mint tüsszögés, orrfolyás, kiütések stb. Ezeket a tüneteket okozó irritáló anyagokat nevezzük allegéneknek.
Mindenek előtt feltétlenül ki kell derítenünk, hogy mi okozza az allergiát, mert ennek ismeretében meg tudjuk előzni, vagy csökkenteni tudjuk a tünetek kialakulását. A lakáson kívüli hatásokat kevésbé tudjuk befolyásolni, de a lakáson belüli allergizáló ágensek mennyiségét magunk is szabályozhatjuk egy kis odafigyeléssel. A lakáson belül a leggyakoribb allergén a házi poratka, illetve annak fehérjében gazdag ürüléke. Nézzük, helyiségenként mi a teendő?
Előszoba:
Célszerű az utcai cipőnket a lakáson kívül hagyni, hogy az utcai port és szennyeződést ne vigyük be a lakásba. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, úgy ajánlatos mosható lábtörlőt használni. Házi poratkára allergiásoknak tiloskókusz lábtörlőt használni, mert ez az atkák melegágya! A házi papucsunk is lehetőleg könnyen mosható, tisztítható legyen. Az előszoba burkolata is célszerűen mosható legyen.
Nappali:
Távolítsuk ela porfogó tárgyakat, nippeket, textileket a szobából! A könyveket zárjuk üveges szekrénybe, ez nemcsak a portól véd, de a takarítást is megkönnyíti. A bútorkárpit legyen bőr vagy műbőr. A padlózat készüljön kőlapból, linóleumból vagy résmentes parkettából. A lényeg itt is a moshatóság! A pollen allergiások a vágott virág porzóit csípjék ki a virágokból, mert a zárt szobában fokozott az irritáció veszélye. A cserepes virágok földjét időnként fel kell lazítani, mert a föld felszínén kialakuló penészgombák spórái is allergizálnak. Az elszáradt leveleket, virágokat is távolítsuk el!
Az egyes helyiségek felmosásához legjobb, ha gőztisztítót használunk, mert ehhez nem kell semmilyen vegyszert felhasználnunk, amely további allergizáló forrás lehet.
A lakást nem szabad túlfűteni és célszerű a levegő páratartalmát csökkenteni gyakori szellőztetéssel.
Hálószoba:
A hálószobát a pollenek miatt inkább nappal szellőztessük. Használjunk klímát a megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosításához, de a pollenszűrő sem luxus! Az ágyneműnk szintetikus legyen, ne használjunk tollal töltött párnákat! Ez esetben sem a toll allergizál, hanem a benne megbúvó atkák ürüléke. A hálószobánkban ne tartsunk semmiféle állatot!
Gyermekszoba:
A gyermekszobát is reggel szellőztessük! A gyermekjátékok moshatóak legyenek! A plüssjátékokat egy éjszakára mélyhűtőbe vagy néhány percre mikróba is tehetjük, de utána ki kell mosni, mert az elpusztult atkák maradványai is irritálnak. Itt is nagyon fontos a padlózat tisztíthatósága!
Fürdőszoba:
A fürdőszobában a magas páratartalom miatt a penészgombák könnyen elszaporodhatnak és ezek spórái allergiás reakciót válthatnak ki, különösen kisgyermekeknél. Fontos tehát a pára csökkentése szellőztetéssel és itt is jó eredmény érhető el a gőztisztítóval, vagy a közönséges hypós lemosással.
Allergiás betegek a takarítás folyamán is használjanak nedves kendőt az orruk előtt, vagy pormaszkot, hogy minél kevesebb szennyező anyag jusson a szervezetükbe! Kerüljék a vegyi anyagokkal való közvetlen érintkezést és ne tartsanak háziállatot vagy hobbi állatot a lakásban! Így elérhető, hogy a tünetek ritkábban jelentkeznek és enyhébbek is lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr236851709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása