A szegedi Napfény Ingatlaniroda vezetőjének blogoldala

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Ingatlanközvetítésről, személyesen

Még egyszer az allergiáról!

2012. június 14. - napfenyiroda

A legutóbbi alkalommal áttekintettem a lakáson belüli allergének csökkentésének lehetőségeit.
Ez alkalommal nézzük meg, hogy hogyan tudjuk megakadályozni, vagy legalább csökkenteni a „külső” allergénekbejutását a lakásunkba.
Aki valamire allergiás, az nagyon jól tudja, hogy mennyire fontos az allergének kiküszöbölése, hogy tünetei minél enyhébben jelentkezzenek. Ezért is lényeges néhány alapvető szabály betartása, amelyekkel jobb közérzetet tudunk biztosítani magunk, vagy esetleg allergiára hajlamos családtagunk számára.
Tavasztól őszig különböző intenzitással tombolnak a pollenek, hiszen folyamatosan virágoznak a növények, állandó utánpótlást biztosítva. Kezdetben főként a barkás növények, később a parlagfű és a fekete üröm virágpollenjei okozzák a legtöbb panaszt. Sajnos ezeket a hatásokat nagyon nehéz kikerülni – gyakorlatilag nem is lehet – de a lakásunkba bejutó mennyiséget csökkenthetjük.
Ilyen időszakban célszerűen kora reggel szellőztessünkintenzív kereszthuzattal, 5-10 percig. Ezt követően zárjuk be az ablakokat. Ne hagyjuk bukóra sem nyitva, mert ez folyamatos utánpótlást biztosít a polleneknek! Feltétlenül célszerű egy jó minőségű klíma felszereltetése is, amely pollenszűrővel rendelkezik. Ez jó hatásfokkal kiszűri a káros anyagokat és friss levegőt is biztosít. Ne felejtsük el, hogy ezeket a szűrőket rendszeresen tisztítani is kell! Ehhez kezdetben kérjük szakember segítségét, aki azt is megmutatja nekünk, hogy hogyan tudjuk ezt később magunk is elvégezni.( ez persze nem minden típusú klímánál lehetséges!).

Célszerű továbbá az ablakokra szúnyoghálótis felszereltetni, de nem akármilyet! A háló legyen sűrű szövésű, mosható felületű! A háló tisztítását leghatásosabban gőztisztítóvaltudjuk megoldani. Ehhez elég beszerezni egy kisebb teljesítményű, olcsóbb kézi készüléket. Ezzel nemcsak a szennyeződést tudjuk eltávolítani, hanem a rátapadt mikroorganizmusokat is. Ráadásul nem kell semmiféle vegyszert sem használnunk, tehát még a környezetet is kíméljük!
A gőztisztítónak a lakás többi részében is jó hasznát vehetjük, pl. a konyha, fürdőszoba, WC makacs szennyeződéseinek eltávolítása során. Amennyiben kicsit többet áldozunk rá, akkor nagyobb teljesítményűt is vehetünk. Az árkülönbözet megtérül, hiszen nem kell semmiféle tisztítószerre költenünk!

A külső szennyeződések, allergének nem csak a levegővel, hanem ruhánkkal, cipőnkkel is bejutnak a lakásunkba. Ezért célszerű hazatérve ezeket átváltani és gyakran kimosni. A lábtörlőre is helyezzünk egy nedves, esetleg enyhén hipós vizes ruhát, amellyel a vendégek is fertőtleníthetik a cipőjük talpát. Ezt főként kisbabás családoknál és nagyon érzékeny felnőtteknél ajánlom, mert sokszor nem tudhatjuk, hogy a baba látogatók hol jártak előtte!
Az utca szennyező pora, a pollenek a hajunkon is megtapadnak. Ezért az allergiás betegeknek gyakrabban ajánlott a hajmosás. Ilyenkor semleges sampont használjunk és bőségesen öblítsük le a hajunkat tiszta vízzel. Kerüljük a hajzselék, hajlakkok használatát is, mert ezekhez még inkább tapadnak a porszemcsék.
Erős allergiás tünetek estén (erős tüsszögés, orrfolyás, könnyezés, bőrpír stb.) azonban feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, aki megállapítja az allergiát kiváltó ágenst és megfelelő kezelést javasol.
Remélem, hogy e néhány jó tanács betartásával többek számára elviselhetőbbé válik a pollenszezon és jobb közérzettel tudják élvezni otthonuk nyugalmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyiroda.blog.hu/api/trackback/id/tr436851697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása